Best settings for Asus RT-N66U

Discussion in 'ASUS N Routers & Adapters' started by No1Viking, Mar 11, 2013.

  1. No1Viking

    No1Viking Occasional Visitor

    Joined:
    Mar 11, 2013
    Messages:
    17
    Hi all!

    I googled some and tested the speed, several times, to get the best settings for wireless. I use the latest Merlin firmware. Please see the attached picture about the settings.

    Michael
     

    Attached Files:

  2. Log in / Register to remove this ad

  3. joegreat

    joegreat Very Senior Member

    Joined:
    Jan 9, 2013
    Messages:
    542
    Location:
    Vienna, Austria
    Hi Michael,

    Well, there is no 'one size fit's all' setting for wireless.

    If the 'auto settings' do the job in your case, you can leave them as they are!

    In case you have troubles with WLAN you should go for
    - fixed channel (find out which one is not used with inSSIDer)
    - only 20 MHz channel bandwidth
    - b/g protection might lower the speed

    Other settings on the 'Professional' tab might give even better results (or have not influence) in your case: Just try them out (but not down the original settings, to be able to revert back to them).

    With kind regards
    Joe
     
  4. No1Viking

    No1Viking Occasional Visitor

    Joined:
    Mar 11, 2013
    Messages:
    17
    Well...

    I did what you explained, with all the possible combinations as you described above. I also tested the settings out with a bandwith tester and got the best results with the above attached settings.

    Further more I live in a apartment with lots of other competing WiFi networks.

    Best regards

    Michael
     
  5. mikeg

    mikeg Senior Member

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    326
    Location:
    Sweden
    Do you not use the 5 GHz band ?
    Then you could separate the old equipment and your new and get better transfer rates on your new devices. It looks like you are from the Nordic countries....

     
  6. No1Viking

    No1Viking Occasional Visitor

    Joined:
    Mar 11, 2013
    Messages:
    17
    Correct, I'm in Sweden.
    At the moment I only have 1 router that runs both 2,4 and 5 GHz, with the same settings.

    Michael
     
  7. mikeg

    mikeg Senior Member

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    326
    Location:
    Sweden
    I have the same situation with a lot of other 2.4 GHz bands around my apartment and I have set a fixed channel and control channel on both bands-
    Use the inSSIDr to see what channels are best suited for you. Lycka till !:)
     
  8. philiptd

    philiptd New Around Here

    Joined:
    May 18, 2013
    Messages:
    1
    Location:
    NYC
    What did you have in mind?
     

Share This Page