Recent content by morkjt

  • ATTENTION! As of November 1, 2020, you are not able to reply to threads 6 months after the thread is opened if there are more than 500 posts in the thread.
    Threads will not be locked, so posts may still be edited by their authors.
    Just start a new thread on the topic to post if you get an error message when trying to reply to a thread.
  1. morkjt

    5Ghz Wifi disappearing on Asus router (channel bandwidth?)

    I have exactly the same issue. On the XT8, the 5ghz-2 network on channels 100-140 (all DFS in the UK) will never transmit above 20mhz channel width. Above that, the channel never appears and appears to be switched off - I can find nothing in the logs to explain why, no DFS events, no errors...
  2. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    Hmm. Plot thickens. I put the 5ghz-2 network to 20mhz only - and I got a 5ghz uplink and "great signal". Is this indicating something in my wifi environment is the problem? *Edit* - Yup, this seems to be a repeatable fix. If I change the 5ghz-2 channel to anything above 20Mhz, I never...
  3. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    Done. Fiddly as again I could not get the nodes to join without a lot of faff. End result is same - uplink is 2.4ghz, signal is weak, no backhaul network evident.
  4. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    Sigh. Dont know what I am doing wrong. I have two new units. I took them from the packaging and tried a vanilla setup. Firstly that fails - can't get second node to add wirelessly. Tried for half an hour, a dozen times. Node just keeps flipping from flashing blue to white to glowing green...
  5. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    You must be right. ASUS have finally come back to me after taking diagnostic logs and are telling me the units are faulty and to RMA them. They are shipping new me units today so should be here tomorrow.
  6. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    I'm desperate enough to try anything. I reinstalled the beta, but same outcome - here is the screenshot - any ideas?
  7. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    I downgraded again at request of the support ticket - neither makes any difference.
  8. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    Should also add, reviewing our conversation - at request of Amazon/Asus support, I re-installed the stable firmware but neither have made any difference.
  9. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    Should just add...they are not in separate rooms - next to one another at the moment. How the connection can be weak I have no idea.
  10. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    Cant quite see what page your asking for. Think you mean this:
  11. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    So as a followup, more in miserable desperation rather than hoping anyone might have any ideas. The backhaul network is simply not there. Its not running. On either side. Ive set it to unhidden - no ax enabled client can see it - I've turned off wifi 6 and ax to see if other clients can see...
  12. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    Yes - ok, I can try via the web; Asus's own website said the hold the WPS button is the ultimate factory reset. The reason I wonder if a unit is faulty - it absolutely refuses to add the two together from scratch - the node just endlessly flashes blue/glows green - have left it for over an hour...
  13. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    If anyone can make anything of this, here is the wireless log of the entry for dedicated wireless backhaul - which indicates all is "fine"...can't see it though (and it is set to not be hidden): SSID: "agFt Hyperoptic 1Gb Fibre 5G_dwb" noise: 0 dBm Channel: 100/160 BSSID: F0:2F:74:27:46:D8...
  14. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    Its really weird - I'm not even convinced the 5ghz-2 network is running. I can login to both units via ssh and find the interface has 0 for all stats. Using netspot on an ax equipped Mac, I cannot see any evidence of the 5ghz-2 channel - I have it manually set to channel 100 and set to "not...
  15. morkjt

    XT8 using 2.4ghz as backhaul even though worse than 5ghz

    Yes. both. As ever, I could not get the node to add with the app as with the original install (I have not been able to since the very first time) - but adding an ethernet cable from router to node's wan port enabled it to add into the mesh - but once the cable is disconnected - backhaul is 2.4g...
Top