1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
Dismiss Notice

Welcome To SNBForums

SNBForums is a community for anyone who wants to learn about or discuss the latest in wireless routers, network storage and the ins and outs of building and maintaining a small network.

If you'd like to post a question, simply register and have at it!

While you're at it, please check out SmallNetBuilder for product reviews and our famous Router Charts, Ranker and plenty more!

86U & AX88 Certain 2.4 G Device Connect With No Internet/LAN

Discussion in 'Asuswrt-Merlin' started by GHammer, Jan 22, 2019.

  1. GHammer

    GHammer Regular Contributor

    Joined:
    Jan 25, 2015
    Messages:
    185
    I have a Ambient Weather 2902A that uses 2.4G. It had been stable for some time, then decided to go offline for 5 hours daily. I opened a case with Ambient and find that they see this behavior with the 86U and AX88
    Thing is, the units connect and are shown as having hours of connect time, but have no internet connection.
    This will clear on its own after about 5 hours, or by toggling the 2.4 radio or, oddly enough, restarting the firewall. Occasionally a full reboot of the router is needed.

    Since it is the only device I have that shows this and seems to be limited to these two routers, I'm inclined to say it is something with the console.

    Are there any settings past the MIMO related to try? So far I've disabled all of those, and changed the modulation scheme with no effect.
     
  2. skeal

    skeal Part of the Furniture

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    2,521
    Location:
    /etc
    How old is the device, have you tried using just legacy settings only?
     
  3. GHammer

    GHammer Regular Contributor

    Joined:
    Jan 25, 2015
    Messages:
    185
    About 6 months old. Legacy settings?
     
  4. skeal

    skeal Part of the Furniture

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    2,521
    Location:
    /etc
    Look under wifi 2.4 settings. There is a legacy setting under wireless mode. It helped me with a security system having trouble connecting to my 2.4 network.
     
  5. GHammer

    GHammer Regular Contributor

    Joined:
    Jan 25, 2015
    Messages:
    185
    No legacy under 2.4 GHz on the 86U
     
  6. skeal

    skeal Part of the Furniture

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    2,521
    Location:
    /etc
    Ok, shoot! I have a AC3100. Thought maybe that setting would be universal.:oops:o_O
     
  7. Grisu

    Grisu Very Senior Member

    Joined:
    Aug 28, 2014
    Messages:
    1,508
    There is a "wireless mode" setting for Legacy/n-only/auto on 86U, at least on mine there is! Maybe you first have to disable Smart connect and then choose 2,4G settings.
    But then you could use your 20 years old router too ...
     
  8. GHammer

    GHammer Regular Contributor

    Joined:
    Jan 25, 2015
    Messages:
    185
    I’ll have to research what legacy does as I don’t want to lose the seamless SSIDs
     
  9. Grisu

    Grisu Very Senior Member

    Joined:
    Aug 28, 2014
    Messages:
    1,508
    you can set same SSID on both bands, legacy only slows down 2,4G to g-mode max 54Mb/s link speed (real data much less).
     
  10. GHammer

    GHammer Regular Contributor

    Joined:
    Jan 25, 2015
    Messages:
    185
    Thanks, I’ll give it a shot.
     
  11. Dave Parker

    Dave Parker Regular Contributor

    Joined:
    Apr 22, 2015
    Messages:
    148
    Location:
    Marmaduke Ar.
    Very simular set up here. Only I have an Ambient Weather 2902. The 2902A was not available when I got mine in April of last year. It worked fine on my AC68U and is working on my AC86U now. Using Merlins 384.8.2. Have not seen this issue, yet. I am using mostly default settings on the router. I did have to disable the 5G radio to get the 2902 to connect to the router. After that I re-enabled the 5G radio and all was fine. [email protected] has always been very helpful at providing support for his products. If your issue continues I pretty sure he will offer you a replacement.
     
  12. GHammer

    GHammer Regular Contributor

    Joined:
    Jan 25, 2015
    Messages:
    185
    What 2902 firmware are you running?
     
  13. Dave Parker

    Dave Parker Regular Contributor

    Joined:
    Apr 22, 2015
    Messages:
    148
    Location:
    Marmaduke Ar.
    Unless there has been an automatic firmware update I have not changed anything since I got it. By the way, you can see the station at Weather Underground. Station I'd is KARMARMA6.
     
  14. GHammer

    GHammer Regular Contributor

    Joined:
    Jan 25, 2015
    Messages:
    185
    There have been several.
     
  15. Dave Parker

    Dave Parker Regular Contributor

    Joined:
    Apr 22, 2015
    Messages:
    148
    Location:
    Marmaduke Ar.
    Your right and I'm way behind. I had to go look it up. I'm still on version 3.0.3 and it wants me to upgrade but it's working and I'm hesitant to change it.
     
  16. GHammer

    GHammer Regular Contributor

    Joined:
    Jan 25, 2015
    Messages:
    185
    If all is fine, why bother?
     
  17. Dave Parker

    Dave Parker Regular Contributor

    Joined:
    Apr 22, 2015
    Messages:
    148
    Location:
    Marmaduke Ar.
    Exactly, if it ain't broke don't try to fix it.
     
  18. GHammer

    GHammer Regular Contributor

    Joined:
    Jan 25, 2015
    Messages:
    185
    It seems this behavior is limited to the ASUS 86 and 88 according to testing done by me and the manufacturer of the 2902A. I tried all sorts of config with no luck. The company tech guys installed both an 86U and an AX88 with several of their consoles. They were also not able to have a stable connection.
    Our observation is this.
    The console has a connection to the router but no internet access. There is an app for the console and you can see the console on the app, see it has an IP address. It does not send any data and can't get NTP or DNS info during the outage time. Then, it will clear on its own usually at 05:00. Sometime you have to restart the firewall, toggle the 2.4 radio, or reboot the router.
    No logs are created on the router.
    Without better info, I'm inclined to agree with their conclusion, don't use these routers if you own a 2902A or 2000 weather station.
    My 2902A is up and stable for 3 days on an AP I built on a Linux machine I had available.

    Still, I'd like to point this problem out and see if anyone has an idea on how to resolve it.
    It isn't isolated to @RMerlin builds as the same issue is reported on the official load. That also makes the TEE functionality that @john9527 helped me with not responsible.
     
  19. Dave Parker

    Dave Parker Regular Contributor

    Joined:
    Apr 22, 2015
    Messages:
    148
    Location:
    Marmaduke Ar.
    There are some differences between the 2902 and the 2902A. Not exactly sure what they are. Since I upgraded from the 68u to the 86u my 2902 has been online with no problems. It's sending data to the weather underground. I check it several times a day. As I mentioned in my earlier post my firmware is way behind but for now I'm gonna leave it as is. Have you contacted [email protected] He has always been very helpful. As far as I know these units are manufactured by Fine Offset electronics in China. Don't know if you can contact them directly or not. Never tried. This is my second weather station from ambient weather. The first, a WS1090 lasted about 12 years or so. They have been very reliable. Is there anyway you can check with another router, maybe a Netgear or Linksys to see if that makes a difference?
     
  20. GHammer

    GHammer Regular Contributor

    Joined:
    Jan 25, 2015
    Messages:
    185
    I have been working with Ed and the developers directly.
    That is who setup the tests.

    And those are the results, about 30% of the ASUS routers fail to keep the console connected to the internet.