Dismiss Notice

Welcome To SNBForums

SNBForums is a community for anyone who wants to learn about or discuss the latest in wireless routers, network storage and the ins and outs of building and maintaining a small network.

If you'd like to post a question, simply register and have at it!

While you're at it, please check out SmallNetBuilder for product reviews and our famous Router Charts, Ranker and plenty more!

AB-Solution - The Ad Blocking Solution (v3.9.1)

Discussion in 'Asuswrt-Merlin' started by thelonelycoder, Feb 15, 2017.

  1. Bamsefar

    Bamsefar Regular Contributor

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Messages:
    180
    Thanks - however I now have more questions: the d for default is not an option in 3.8.1 (in my AC88 router) - I can only choose 1=Yes or e=Exit. And "only when logging is enabled" (which I guess it is since I get the email for stats from AB-solution). Anyway, "dnsmasq settings is inactive at the moment." - and the only option is "Enable it? [1=Yes e=Exit]" - ehh if I need default, and d is not accepted - how to proceed?
     
  2. Bamsefar

    Bamsefar Regular Contributor

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Messages:
    180
    Some trial and error later: Just enter 1 to get into the next sub menu so to speak :)
     
    thelonelycoder likes this.
  3. thelonelycoder

    thelonelycoder Part of the Furniture

    Joined:
    Jan 23, 2014
    Messages:
    2,922
    Location:
    In the heart of Switzerland
    Yes, you need to enable it first, then it gives you that option.
    With domain-needed, Dnsmasq will gently ignore these queries.
     
    Bamsefar likes this.
  4. unknownz

    unknownz Occasional Visitor

    Joined:
    Apr 10, 2016
    Messages:
    13
    Here is the result of running the mentioned commands
    Code:
    [email protected]:/tmp/home/root# netstat -tuln | grep ":80 "
    tcp        0      0 0.0.0.0:80              0.0.0.0:*               LISTEN
    [email protected]:/tmp/home/root# netstat -tuln | grep ":80 " | grep '0\.0\.0\.0:80 '
    tcp        0      0 0.0.0.0:80              0.0.0.0:*               LISTEN
    When you say how old is the version, are you referring to the firmware version? If yes, I am running @john9627's LTS which is a fork of Asuswrt-Merlin based on 374.43_2.

    I can also confirm that I am able to run pixel-tls via manual Optware install.
    Code:
    [email protected]:/tmp/home/root# curl http://192.168.1.1/servstats.txt
    pixelserv-tls version: v35.HZ12.Kj compiled: May 31 2017 04:30:23 options: <none>
    29493 uts, 0 log, 74 req, 256 avg, 352 rmx, 57 tav, 528 tmx, 6 slh, 1 slm, 0 sle, 0 slu, 27 nfe, 9 gif, 0 ico, 18 txt, 0 jpg, 0 png, 0 swf,
    0 sta, 1 stt, 0 ufe, 2 rdr, 0 nou, 0 pth, 0 204, 0 pst, 0 hed, 0 bad, 0 err, 0 tmo, 5 cls
    [email protected]:/tmp/home/root#
    Hope this helps.
     
  5. john9527

    john9527 Part of the Furniture

    Joined:
    Mar 28, 2014
    Messages:
    4,639
    Location:
    United States
    What version are you running? I ran the commands on an AC68P and N66 on my latest release and got the 'good' results @thelonelycoder said are required (no output for the second command).
     
    thelonelycoder likes this.
  6. thelonelycoder

    thelonelycoder Part of the Furniture

    Joined:
    Jan 23, 2014
    Messages:
    2,922
    Location:
    In the heart of Switzerland
    As @john9527 confirms, and I'm sure he runs his latest release, yours is an older version of John's fork.
    Update your firmware, just as AB's original error says, then uninstall Optware (Entware and pixelserv will NOT and cannot install with Optware present) then run the ps command again.
    There is no way around it, the automated install and the way AB runs pixelserv is very different from what you likely did in Optware.
    Especially the listening IP you posted will also not work, as your routers IP address likely is 192.168.1.1.
    Even if you run the WebUI over https and on another port, do not mix the two.
    The ps installer explains that in detail.
     
  7. thelonelycoder

    thelonelycoder Part of the Furniture

    Joined:
    Jan 23, 2014
    Messages:
    2,922
    Location:
    In the heart of Switzerland
    You likely also see client host names in the stats report in the domain fields column. If so, set rs option "4. Filter local client names" to on. If not, don't bother.
     
  8. john9527

    john9527 Part of the Furniture

    Joined:
    Mar 28, 2014
    Messages:
    4,639
    Location:
    United States
    @unknownz

    Looking at the fork changes, I think it may require the updated busybox.....so V24E3 or later.
     
  9. thelonelycoder

    thelonelycoder Part of the Furniture

    Joined:
    Jan 23, 2014
    Messages:
    2,922
    Location:
    In the heart of Switzerland
    With older fork versions and Merlin 380.60 and older, the WebUI listens on more than the router's IP address. This has changed in Asuswrt-Merlin 380.61.
    You implemented this at one point as well. In the last year or so since AB includes pixelserv, this has never been a problem on the then latest versions of your fork.
    I have not tested with the very latest, but I'm sure users would have driven me mad with if it were so. I can count on them reporting these things right away. Which is nice.
     
    john9527 likes this.
  10. john9527

    john9527 Part of the Furniture

    Joined:
    Mar 28, 2014
    Messages:
    4,639
    Location:
    United States
    Even better answer.....thanks!
     
  11. apokrif

    apokrif Occasional Visitor

    Joined:
    Dec 15, 2016
    Messages:
    12
    thelonelycoder,
    Could you confirm, #4 won’t recreate CA certificate, please?
    I really don’t want to update trusted root cert store on every client…
     
  12. thelonelycoder

    thelonelycoder Part of the Furniture

    Joined:
    Jan 23, 2014
    Messages:
    2,922
    Location:
    In the heart of Switzerland
    The purge deletes the certs created by pixelserv-tls for the served domains FROM the CA certificate.
    I know it's confusing but the CA certs are not deleted, just the generated domain certs from it as they are no longer valid with the changes made in the pixelserv-tls binary.
     
  13. unknownz

    unknownz Occasional Visitor

    Joined:
    Apr 10, 2016
    Messages:
    13
    thanks to the input/response of both @john9527 and @thelonelycoder

    apologies on the confusion in my previous reply that i was running Optware when in actual fact i was already running Entware-ng

    the firmware version that i am running is 3.0.0.4.374.43_2-25E1j9527
    i decided to do a factory reset since @john9527 mentioned that he did not encounter the results that i posted on the same router

    with the factory reset, i did not encounter the error and was able to get AB-Solution to do the install of pixelserv-tls ;)

    thumbs up and much appreciated on the good work done for the firmware and ad-blocking solution
     
    Makaveli and thelonelycoder like this.
  14. steelskinz

    steelskinz Regular Contributor

    Joined:
    Mar 9, 2015
    Messages:
    122
    Location:
    France
    Do you guys can connect to host-files.net those days ? I cannot even if i try another internet connection with differents DNS servers. Thanks.

    I'm not able to update my hosts list as i'm using some of that website.
     
  15. thelonelycoder

    thelonelycoder Part of the Furniture

    Joined:
    Jan 23, 2014
    Messages:
    2,922
    Location:
    In the heart of Switzerland
    They must have a Name server or server issue, as they have had before.
    One of my ISP's loads it, the other not.
    But availability is at best intermittent at the moment. It will sort itself out eventually.
    In the meantime, AB uses the last successful backup file instead for every hosts file that times out.
     
    Last edited: Jun 7, 2017
  16. steelskinz

    steelskinz Regular Contributor

    Joined:
    Mar 9, 2015
    Messages:
    122
    Location:
    France
    Yes and it's useful ! :)
     
  17. thelonelycoder

    thelonelycoder Part of the Furniture

    Joined:
    Jan 23, 2014
    Messages:
    2,922
    Location:
    In the heart of Switzerland
    hosts-file.net seems up again.
     
  18. apokrif

    apokrif Occasional Visitor

    Joined:
    Dec 15, 2016
    Messages:
    12
    Ok, thanks for clarification! :)
     
  19. Xentrk

    Xentrk Very Senior Member

    Joined:
    Jul 21, 2016
    Messages:
    873
    Location:
    Chiang Mai, Thailand
    Thanks for the explanation. That explains why I was getting the failed to download message yesterday. And great coding for using the backup file when that happens!!!
     
    thelonelycoder likes this.
  20. thelonelycoder

    thelonelycoder Part of the Furniture

    Joined:
    Jan 23, 2014
    Messages:
    2,922
    Location:
    In the heart of Switzerland
    That anti-ads pack you're using uses a 5 yo IP list, this might be very outdated.
     

Share This Page