[AC86U 386.3.2] VPN Speeds Slower than Before -> Culprit seems to be AiProtection

  • ATTENTION! As of November 1, 2020, you are not able to reply to threads 6 months after the thread is opened if there are more than 500 posts in the thread.
    Threads will not be locked, so posts may still be edited by their authors.
    Just start a new thread on the topic to post if you get an error message when trying to reply to a thread.

houmi

Regular Contributor
I recently upgraded my Internet speed to Xfinity Gigabit and my speeds are:
950Mbps Lan , 650Mbps 5ghz

My Setup is (two AC86U)
Router - Merlin FW - 386.3.2
AIMesh Node (Ethernet Backhaul 1Gbps) - Latest Asus Firmware

ExpressVPN/NordVPN Speeds are (500Mbps on Lan) on a i7 PC.

I had not done a speed test on AC86U recently but previously I used to get about 150-180Mbps when connecting to those VPNs on AC86U, since upgrading to Gigabit and latest Merlin with Director, the speeds on VPN are around 50-70Mbps... w/o changing any servers/ciphers, etc.

Today I thought to turn off AiProtection to test, and speeds went back to around 150Mbps...

Known issue in AIP causing this slowdown ? (I don't use QoS)

Thanks
 

Centrifuge

Senior Member

houmi

Regular Contributor
So this issue wasn't related to f/w at all but a server issue. It seems all US based Servers around me are slow. Switching to Canadian servers solved it for me and back at 180Mbps w/ VPN.
 

Latest threads

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top