AC88U does not start

  • ATTENTION! As of November 1, 2020, you are not able to reply to threads 6 months after the thread is opened if there are more than 500 posts in the thread.
    Threads will not be locked, so posts may still be edited by their authors.
    Just start a new thread on the topic to post if you get an error message when trying to reply to a thread.

mekabe remain

Regular Contributor
I have a RT-AC88U router. It was working fine but after a short holiday when I came back , I found it stuck (non-responsive but leds were active)
Then I powered it off/on.
It did not start ; only 2 leds (internet & lan) blinked twice.
I tried this several times only to see the same behaviour.

I let it cool down for half an hour. It still did not start but the led behaviour has changed.
Now it does turn on for a few seconds and then goes off (all leds off)

I will add a video of the leds in the second post.

What might have happened , and how can I solve it ?

I was worried that the router got some moisture while we are away because a small amount of water leak was seen at the entrance of our house. But the water never reached the router I believe. And it seems dry.
And if it was a water issue , I would not find it with all leds on , would I ?
 

L&LD

Part of the Furniture
No way to predict what water damage may or may not do.

Did you fully power it down (remove the power plug from the router itself) and leave the power button on? Did you remove the AC power supply from the wall power too? Can you try another compatible power supply?

It may be water damage, it may be age, it may be a lightning strike (near or far), it may be a power surge, brownout, or blackout.

If the following link doesn't help the router get back on its feet, chances are the hardware is now toasted.

Fully Reset Router and Network

Best Practice Update/Setup Router/AiMesh Node(s) 2021
 

mekabe remain

Regular Contributor
router not turning on qith press of power button:

holding power button , leds go different but as soon as I release the button it goes off:
 

mekabe remain

Regular Contributor
Did you fully power it down (remove the power plug from the router itself) and leave the power button on? Did you remove the AC power supply from the wall power too? Can you try another compatible power supply?

Fully powered down. and tried with different power source. Same...

But I noticed something weird: power button doesn't stay in. So there is no on/off states.
is this originally like that ?
 

L&LD

Part of the Furniture
Try it with a toothpick. :)
 

mekabe remain

Regular Contributor
what do you mean ?
I am writing about the power button, not the reset button.
So how shall I try with a toothpick ?

more important :
is this normal behaviour of the power button ?
I mean does it have in/out (on/off) physical states ?
 

mekabe remain

Regular Contributor
wow , I just made the power button stay inside with the help of a tootstick (thanks @L&LD )
now it booted and works normally.
but the power button does not stay in by itself.
why ?
what happened and how can I solve this ?
 

L&LD

Part of the Furniture
The toothpick method works. See Better search for more in depth options.
 

Latest threads

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top