1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
Dismiss Notice

Welcome To SNBForums

SNBForums is a community for anyone who wants to learn about or discuss the latest in wireless routers, network storage and the ins and outs of building and maintaining a small network.

If you'd like to post a question, simply register and have at it!

While you're at it, please check out SmallNetBuilder for product reviews and our famous Router Charts, Ranker and plenty more!

ASUS GT-AC5300 firmware release 3.0.0.4.384.45713 4/18/2019

Discussion in 'ASUSWRT - Official' started by NSNE, Apr 18, 2019.

  1. NSNE

    NSNE Occasional Visitor

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Messages:
    36
    New firmware for the GT-AC5300 — which is great timing, as mine just arrived today. Changelog reads:

    ASUS GT-AC5300 Firmware version 3.0.0.4.384.45713
    2019/04/18, 62.31 MBytes

    Security Fix
    - Fixed CVE-2018-20334
    - Fixed CVE-2018-20336
    - Fixed null pointer issue. Thanks for CodeBreaker of STARLabs’ contribution.
    - Fixed AiCloud buffer overflow vulnerability. Thanks for Resecurity International's contribution.

    Bug Fix
    - Fixed AiMesh LAN IP issue when router using IPv6 WAN.
    - Fixed AiMesh connection issues.
    - Fixed Network Map related issues.
    - Fixed Download Master icon disappear issue.
    - Fixed LAN LED not blinking problem.
    - Fixed browser no response problem when enabled Traffic analyzer.
    - Fixed wireless mac filter input issue.

    Please unzip the firmware file first then check the MD5 code.
    MD5: 9558196da53500a2a8cbf43684c8b8d4
     
  2. NSNE

    NSNE Occasional Visitor

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Messages:
    36
    Interested to know if this restores the tri-band capabilities to dual-band AiMesh setups.
     
  3. L&LD

    L&LD Part of the Furniture

    Joined:
    Dec 9, 2013
    Messages:
    9,112
    I am too! Let us know and make sure you test after doing a full reset to factory defaults first. :)
     
  4. LimJK

    LimJK Regular Contributor

    Joined:
    Mar 1, 2014
    Messages:
    179
    Location:
    Singapore
    Oops, Was excited ... But, just realized that it is not RT-AC5300:( Waiting ...
     
    L&LD likes this.
  5. drabisan

    drabisan Senior Member

    Joined:
    Dec 30, 2013
    Messages:
    340
    It doesn't restore the 2nd 5ghz radio.
    It's a minor update so I decided not to do a factory reset.
    I'm still waiting for that big update that was promised and I'll reset it after that.
     
    LimJK likes this.
  6. LimJK

    LimJK Regular Contributor

    Joined:
    Mar 1, 2014
    Messages:
    179
    Location:
    Singapore
    Thanks for information. So sad that the Tri-band is still missing (specifically for those of us who have WIRED Backhaul). Still waiting for RT-AC5300 Firmware Update.
     
  7. drabisan

    drabisan Senior Member

    Joined:
    Dec 30, 2013
    Messages:
    340
    Don't remind me! I had plenty of discussions with them back in December. With strong proposals coming from them, good additions from me. They seemed to get the point.
    I'm not loosing patience! I strongly believe it will get solved!
    On the good side: this time I had a good 46 days uptime with no radio going rogue! Yes, I've manually put an SSID for the 2nd 5GHz radio and I'm connecting only high speed devices on it. I would love to have Smart Connect back for all radios (or at least for both 5GHz radios like I used to have), but at least it's nice to have it stable for a good while.
     
    LimJK likes this.
  8. L&LD

    L&LD Part of the Furniture

    Joined:
    Dec 9, 2013
    Messages:
    9,112
    If a reset to factory defaults wasn't performed, how do we know? :)
     
  9. L&LD

    L&LD Part of the Furniture

    Joined:
    Dec 9, 2013
    Messages:
    9,112
    Even if the information posted turns out to be 'correct', it is not fully proven either. ;)

    There are no TriBand routers available that I know of. Tri-Radio is the better term. :)
     
  10. NSNE

    NSNE Occasional Visitor

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Messages:
    36
    I can confirm that, even with the current firmware, the 5GHz #2 radio is lost to dedicated backhaul on an AiMesh setup on a fresh, straight-out-of-the-box GT-AC5300.
     
  11. cc666

    cc666 Senior Member

    Joined:
    Sep 29, 2009
    Messages:
    328
    All my ios devices lost airprint capabilities! Worked perfectly on the last firmware.
    Any suggestions?

    CC
     
  12. L&LD

    L&LD Part of the Furniture

    Joined:
    Dec 9, 2013
    Messages:
    9,112
    Even if the router shipped with 45713 firmware (which, I know it didn't) that doesn't really 'prove' anything, sorry.

    See post 8.

    If you want to really know, please do a full M&M Config, including a proper WPS NVRAM erase and a 'format jffs partition on next boot' and then flash the 45713 firmware again followed by a final full M&M Config once more.

    As above, I don't know if this is fixed or not, or what the results may be after following the above suggestions, but the reports so far are not based on the router starting from a good/known state either on this latest firmware. :)
     
  13. cc666

    cc666 Senior Member

    Joined:
    Sep 29, 2009
    Messages:
    328
    To answer my own question, I factory reset, reflashed, factory reset again and then manually entered all my info.
    Now it works perfectly.

    CC
     
    OzarkEdge and L&LD like this.