ASUS GT-AX11000 and 2.4ghz wifi problem

  • ATTENTION! As of November 1, 2020, you are not able to reply to threads 6 months after the thread is opened if there are more than 500 posts in the thread.
    Threads will not be locked, so posts may still be edited by their authors.
    Just start a new thread on the topic to post if you get an error message when trying to reply to a thread.

grcambo99

New Around Here
Hi. I have for some days now ASUS GT-AX11000 as my main router with 200 mpbs fiber connection. 5ghz is working good in both channels, but i have big issue with 2.4ghz. It gives to all devices only 3-30 mpbs even in phone connected next to the router. I have tried everything.... Reset, downgrade all versions of firmware, latest beta version, change channel, disable ax for 2.4ghz wifi, disable qos.... nothing solved the issue. Everything else works ok... just this problem with 2.4ghz wifi. Any suggestions please? I didn't wait to suffer of such issue with so expensive router!
 

kenc1103

Occasional Visitor
Did you also disable the following for 2.4GHz?

[Wi-Fi Agile Multiband]
[Target Wake Time]
[Protected Management Frames]
 

grcambo99

New Around Here
Did you also disable the following for 2.4GHz?

[Wi-Fi Agile Multiband]
[Target Wake Time]
[Protected Management Frames]

Yes i did... still 2.4ghz has same issue. I had previously ax88u with no such problems. Maybe router is defected? I see around internet similar problems with this router and 2.4ghz , but no solutions.
 

kenc1103

Occasional Visitor
Yes i did... still 2.4ghz has same issue. I had previously ax88u with no such problems. Maybe router is defected? I see around internet similar problems with this router and 2.4ghz , but no solutions.
AX88U is more than enough for your 200Mbps fiber connection, why did you upgrade to AX11000?
 
Last edited:

grcambo99

New Around Here
I have AX88U, I thought

AX88U is more than enough for your 200Mbps fiber connection, why did you upgrade to AX11000?

Because i also bought 2 xt8 nodes to connect wirelessly , and i thought tri-band would be better for gaming! But 2.4ghz issue affects all my smart devices around home...
 

Going_Strong

Regular Contributor
Yes i did... still 2.4ghz has same issue. I had previously ax88u with no such problems. Maybe router is defected? I see around internet similar problems with this router and 2.4ghz , but no solutions.
Do you have any external usb disks connected to your router? A known cause of 2,4 GHz problems.
 

L&LD

Part of the Furniture
Are the XT8's providing any benefits? How is your network behaving without them powered on? How many SqFt is your home? More routers are not always better, overall.
 

grcambo99

New Around Here
Are the XT8's providing any benefits? How is your network behaving without them powered on? How many SqFt is your home? More routers are not always better, overall.
I need more spots yes. But now my tests are without them . Just with ax11000 and i am next to it.
 

mrphoe

New Around Here
I need more spots yes. But now my tests are without them . Just with ax11000 and i am next to it.

Sorry to beat the dead horse; have you tried doing a wifi scan of all channels in your area and choosing the one with the least/no traffic? I was having similar issues with my GT-AX11000 with slow speeds and my darn HP Printer constantly disconnecting from the router, then I did a WiFi scan using the WiFi Analyzer app, found a completely empty 2.4GHz channel, switched to that one, haven't had issues since.
 

oggy

Occasional Visitor
I have a similar problem to this, the range is too short and the speed is low. After I enable Smart Connection, everything works OK except the range is BAD, too short. Any solutions for this?
 

Similar threads

Latest threads

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top