Release [FORK][DSL] GNUton's Merlin builds for DSL Router 386.1_2 released.

GNUton

Senior Member
DNS over TLS is not supported yet on DSL routers. so it may or not work. It runs and it's installed. I guess that beside running it you have to force all DNS requests to go through the tunnel.
I guess that's the "missing" part.. but it's pure guess, since I have not really checked it yet.
 

Gustour

Occasional Visitor
Hi, i saw that you add many operation mode for dsl, but is there a modem bridge modem only mode ?
Thanks
 

damasko

Occasional Visitor
DNS over TLS is not supported yet on DSL routers. so it may or not work. It runs and it's installed. I guess that beside running it you have to force all DNS requests to go through the tunnel.
I guess that's the "missing" part.. but it's pure guess, since I have not really checked it yet.
do you mean that Merlin "dns filter" functionality relies on DOT?
 

GNUton

Senior Member
Hi, i saw that you add many operation mode for dsl, but is there a modem bridge modem only mode ?
Thanks
Hi,
have you tested the AP mode in the experimental repeater build? I guess that is what your al looking for.. isn't it?
 

blwidoww

New Around Here
Hi GNUton,
Amazing work! I have a question about Adaptive QoS. Is there going to be a fq_codel option for it soon? I saw that the RT AC68U had one. The DSL appears to not have one?
 

GNUton

Senior Member
Hi @blwidoww
fq_codel is already supported and used by the adaptive QoS under the hood by my DSL images.

Older Merlin firmware (384) used to have fq_codel settings in the web interface.
That UI feature is gone from all merlin supported models and not just from the DSL ones.
The feature will comeback if coming from upstream.
 
Last edited:

winter2

Occasional Visitor
Just got DSL-AX82U with 386.02_4-gnuton1 and made some test with WIFI6 and Samsung S21 , for 5 GHz all good, but for 2,4 Ghz and WIFI6 enabled and WPA2, on different channels I got very low speeds (about 2-20 Mbps with 1m distance) and signal jumps from full to low in same room. While Wifi6 enabled checked with older n/ac device, full speed without any issue. After 802.11ax / Wi-Fi 6 mode switched to disabled on 2,4 GHz back to full speed on S21.
Nothing unusual in logs. Any idea what could be causing this ?? anyone with same issue ?

Thanks
 

eng1970

Occasional Visitor
1st off thank you for working on third party router code with DSL support :):)

2nd the DSL-AX82U has it got ssh support? I don't see it under /Advanced_System_Content.asp
 

eng1970

Occasional Visitor

Attachments

  • Screen Shot 2021-10-22 at 2.17.54 pm.png
    Screen Shot 2021-10-22 at 2.17.54 pm.png
    187.9 KB · Views: 74

eng1970

Occasional Visitor
Looks like the ISP that provided my router has gotten Asus to make a custom one for them. Missing the DSL settings tab as well.

Screen Shot 2021-10-25 at 10.28.25 am.png
Screen Shot 2021-10-25 at 10.28.49 am.png
 

Similar threads

Latest threads

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top