IPv6 Native vs Passthrough (2-Router LAN)

  • ATTENTION! As of November 1, 2020, you are not able to reply to threads 6 months after the thread is opened if there are more than 500 posts in the thread.
    Threads will not be locked, so posts may still be edited by their authors.
    Just start a new thread on the topic to post if you get an error message when trying to reply to a thread.

Unconnected

Occasional Visitor
Topology
Two ASUS routers:
  • 1st plugged into a modem (w/ WAN aggregation)
  • 2nd plugged into the first router
  • both are in router mode and not set up as an AP
One of the reason I opted for this setup is that I liked the idea of having a firewall on the client-router in order to apply some more restrictive rules, since it harbors some media drives and other devices that I don't want as exposed as the other network.

IPv6 Configuration
  • The first router has IPv6 set to Native and is able to obtain an address from the ISP. A test at test-ipv6.com shows confirmation.
  • The second router, w/ the same Native settings does not have a successful test-ipv6.com result and the IPv6 prefix does not appear on the router's settings.
1603862888977.png
  • When I set the connection type on the second router to Passthrough then test-ipv6.com has a successful response.
Question(s)
  1. Is Passthrough a bad idea? For some reason I thought it was discouraged because it might bypass firewalls and present more security concerns, though I'm still reading up on what it does and its implications.
    1. If this does bypass the client-router's firewall, does it still honor the host-router's firewall settings?
  2. Given the router-to-router connection, is Native on the client-router possible and perhaps misconfigured?
    • I've disabled NAT/PPPoE and WAN/UPnP, would either affect this? -- I've attempted variations of enabling either and both, but haven't had much success.
    • Should I disable DHCP-PD on the client-router? (and manually set the IPv6 Address and Prefix length)
  3. What is the general issue here? I don't understand the concept of what is happening. The computer on the sub-LAN has an IPv6 address, but as the traffic is exiting the router, is it dropped? Why does IPv4 step in and route correctly?

Disclaimer: please excuse my ignorance. It's been many years since I've had a networking class and I haven't kept up with any of this -- some of you are true geniuses!
 
Similar threads

Similar threads

Latest threads

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top