Dismiss Notice

Welcome To SNBForums

SNBForums is a community for anyone who wants to learn about or discuss the latest in wireless routers, network storage and the ins and outs of building and maintaining a small network.

If you'd like to post a question, simply register and have at it!

While you're at it, please check out SmallNetBuilder for product reviews and our famous Router Charts, Ranker and plenty more!

Merlin FW 382.1_2 QOS Issue.

Discussion in 'Asuswrt-Merlin' started by pinkfloyd1173, Dec 6, 2017.

  1. pinkfloyd1173

    pinkfloyd1173 Senior Member

    Joined:
    Sep 2, 2013
    Messages:
    256
    Location:
    Hollywood,CA
    So I noticed that with this new FW on the Traditional QOS you have to put down your down load speed in the upload box and vice versa? Did not have to do this in the previous build of Merlin's FW.

    I have spectrum 300 down and 20 up. With out QOS I get 352 down and 23 up. When I enable QOS I in 85% of both up and down load speeds.

    Find it odd that I have to do this on this new FW?

    Anyone else have this issue, I did the clean install that you guys have always recommended to do too.

    Other than that its working no issues that I have noticed, all my consoles and wireless devices connect.



    View attachment 11141



    View attachment 11142
     
    Last edited: Dec 6, 2017
  2. skeal

    skeal Very Senior Member

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    508
    Location:
    Saskatchewan Canada
    Traditional QOS has always been a disaster IMHO. Use adaptive QOS way way better!
     
  3. pinkfloyd1173

    pinkfloyd1173 Senior Member

    Joined:
    Sep 2, 2013
    Messages:
    256
    Location:
    Hollywood,CA
    Thanks
     
  4. skeal

    skeal Very Senior Member

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    508
    Location:
    Saskatchewan Canada
    Great! Cheers!
     
  5. Keenan

    Keenan Regular Contributor

    Joined:
    Mar 20, 2013
    Messages:
    78
    Location:
    California
    Is there a tutorial somewhere that discusses what good settings might be for Traditional QOS?
     
  6. skeal

    skeal Very Senior Member

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    508
    Location:
    Saskatchewan Canada
    Lots of previous posts on Traditional QOS in this forum. I would highly recommend lots of reading.
     
    Keenan likes this.
  7. Keenan

    Keenan Regular Contributor

    Joined:
    Mar 20, 2013
    Messages:
    78
    Location:
    California
    Thanks!
     
  8. deddc23efb

    deddc23efb Occasional Visitor

    Joined:
    Nov 28, 2017
    Messages:
    12
    How so? There is no provision to configure for the traffic that cannot be identified by the Trend Micro groupings. RTP and VPN traffic both get dumped into general.
     
  9. skeal

    skeal Very Senior Member

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    508
    Location:
    Saskatchewan Canada
    I use adaptive qos and I have no problems I stream through a vpn and it allows me to prioritise streaming. As a matter of fact all my traffic is categorised properly.
     
  10. deddc23efb

    deddc23efb Occasional Visitor

    Joined:
    Nov 28, 2017
    Messages:
    12
    What kind of VPN are you using? PPTP, IpSEC, openVPN? My Cisco Anyconnect goes to directly to general.

    Do you make use of SIP/rtp voip?
     
  11. skeal

    skeal Very Senior Member

    Joined:
    Apr 30, 2016
    Messages:
    508
    Location:
    Saskatchewan Canada
    No I don't use voip so I put that at bottom of my bandwidth needs. You could class your voip as priority in the custom settings. Oh and my VPN is through Torguard I have a streaming ip with them.
    EDIT: I use OpenVPN.
     
    Last edited: Dec 8, 2017

Share This Page