Solved PIA VPN Connection Help

Anooova

New Around Here
Hello, SNB. I am a noob when it comes to Merlin software. I just installed it today hoping to get better select what devices are affected by my PIA VPN set up. On the default firmware the set up is simple. Upload the file, username, password, boom connected. On the Merlin software, I am unable to establish a VPN connection. It says I am "Connected" but my Public IP is unknown and a What is My IP search brings back my ISP IP address. Anyways can someone please help me out and maybe tell me what I am doing wrong?

First, I downloaded OPENVPN file from PIA site using the following settings:

OpenVPN 2.4 or newer
Linux
US Seattle
UDP/1197

1628279333462.png


Above are my settings, I did enter my password and username (just kept it out for this pic)

And here is what I see when I turn it on

1628279424254.png


And finally my system log


Aug 6 12:49:47 rc_service: httpd 258:notify_rc start_vpnclient1
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23647]: DEPRECATED OPTION: ncp-disable. Disabling cipher negotiation is a deprecated debug feature that will be removed in OpenVPN 2.6
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23647]: DEPRECATED OPTION: --cipher set to 'aes-256-gcm' but missing in --data-ciphers (CHACHA20-POLY1305:AES-128-GCM:AES-256-GCM:AES-128-CBC:AES-256-CBC). Future OpenVPN version will ignore --cipher for cipher negotiations. Add 'aes-256-gcm' to --data-ciphers or change --cipher 'aes-256-gcm' to --data-ciphers-fallback 'aes-256-gcm' to silence this warning.
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23647]: OpenVPN 2.5.3 arm-unknown-linux-gnu [SSL (OpenSSL)] [LZO] [LZ4] [EPOLL] [MH/PKTINFO] [AEAD] built on Jul 23 2021
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23647]: library versions: OpenSSL 1.1.1k 25 Mar 2021, LZO 2.08
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23648]: NOTE: the current --script-security setting may allow this configuration to call user-defined scripts
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23648]: CRL: loaded 1 CRLs from file crl.pem
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23648]: TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]154.21.20.217:1197
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23648]: UDP link local: (not bound)
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23648]: UDP link remote: [AF_INET]154.21.20.217:1197
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23648]: [seattle418] Peer Connection Initiated with [AF_INET]154.21.20.217:1197
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23648]: TUN/TAP device tun11 opened
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23648]: /usr/sbin/ip link set dev tun11 up mtu 1500
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23648]: /usr/sbin/ip link set dev tun11 up
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23648]: /usr/sbin/ip addr add dev tun11 10.29.110.3/24
Aug 6 12:49:49 ovpn-client1[23648]: ovpn-up 1 client tun11 1500 1625 10.29.110.3 255.255.255.0 init
Aug 6 12:49:52 ovpn-client1[23648]: WARNING: this configuration may cache passwords in memory -- use the auth-nocache option to prevent this
Aug 6 12:49:52 ovpn-client1[23648]: Initialization Sequence Completed


Thank you in advance for any help!
 

L&LD

Part of the Furniture
What router do have? What firmware are you running? What firmware were you using before? Be specific.

Did you perform a full reset to factory defaults after flashing the RMerlin firmware?

Did you read the changelog?
 

eibgrad

Part of the Furniture
"Redirect internet traffic through tunnel" should be Yes.

IIRC, prior to the latest Merlin release, if you specified No but the OpenVPN server push'd the "redirect-gateway def1' directive (which all commercial VPN providers do), then your traffic still got routed through the VPN. But I believe the latest release actually honors a No response on the OpenVPN client GUI, irrespective of what the OpenVPN server does.
 

Anooova

New Around Here
What router do have? What firmware are you running? What firmware were you using before? Be specific.

Did you perform a full reset to factory defaults after flashing the RMerlin firmware?

Did you read the changelog?

I am using the AC68U Router (AC1900 Model)

I am running the latest Merlin software 386.3

I was running the stock ASUS firmware prior to that (RT_AC68U_300438643129)

I have NOT preformed a full factory reset after flashing to Merlin

I did browse the change log, but this is my first Merlin software, so it appeared most the changes were around the VPN Director
 

Anooova

New Around Here
"Redirect internet traffic through tunnel" should be Yes.

IIRC, prior to the latest Merlin release, if you specified No but the OpenVPN server push'd the "redirect gateway def1' directive (which all commercial VPN providers do), then your traffic still got routed through the VPN. But I believe the latest release actually honors a No response on the OpenVPN client GUI, irrespective of what the OpenVPN server does.

Aha! That was it. Thank you so much for the help. Up and running now!
 

L&LD

Part of the Furniture
If you want real troubleshooting help, I believe a full reset is required. Without using any saved backup files, or 'blindly' using old features, scripts or settings that worked before.
 

Similar threads

Latest threads

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top