1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
Dismiss Notice

Welcome To SNBForums

SNBForums is a community for anyone who wants to learn about or discuss the latest in wireless routers, network storage and the ins and outs of building and maintaining a small network.

If you'd like to post a question, simply register and have at it!

While you're at it, please check out SmallNetBuilder for product reviews and our famous Router Charts, Ranker and plenty more!

RT-AC86U Default IP Address

Discussion in 'ASUS AC Routers & Adapters' started by rjih, Feb 11, 2018.

  1. rjih

    rjih New Around Here

    Joined:
    Feb 5, 2018
    Messages:
    4
    Location:
    Smyrna, GA
    Every piece of documentation I have been able to review lists the default IP address for the AC86U as 192.168.1.1. I recently took delivery on a AC86U and the default IP address is 192.168.50.1. I have reset the router to factory defaults and the 192.168.50.1 address remains. I know the default IP address is simple to change, but I was wondering if this particular router is not conforming to normal specifications. Will someone who has a AC86U confirm their default IP address.
     
  2. Please support SNBForums! Just click on this link before you buy something from Amazon and we'll get a small commission on anything you buy. Thanks!
  3. Pierino

    Pierino Very Senior Member

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Messages:
    855
    Location:
    Columbus Ohio
    It is 192.168.50.1
     
  4. RMerlin

    RMerlin Super Moderator

    Joined:
    Apr 14, 2012
    Messages:
    28,256
    Location:
    Canada
    It varies between models. Newer models will usually print the default IP on their label.
     
  5. rjih

    rjih New Around Here

    Joined:
    Feb 5, 2018
    Messages:
    4
    Location:
    Smyrna, GA
    Thanks.
     
  6. unsynaps

    unsynaps Senior Member

    Joined:
    Nov 9, 2014
    Messages:
    203
    Location:
    Halethorpe, MD
    And this is annoying as sin. Bouncing back and forth between IP groups to set the dumb thing up and revert it back to the normal 192.168.1.1.
     
  7. MarkyPancake

    MarkyPancake Senior Member

    Joined:
    Dec 17, 2013
    Messages:
    202
    I got a UK AC86U this week and its default address is .1.1, like the AC68U it has replaced.
     
  8. curlysir

    curlysir Occasional Visitor

    Joined:
    Mar 24, 2015
    Messages:
    20
    Just received and set up a new RT-AC86U and its default address is 192.168.50.1. The http://router.asus.com address would not work for me and of course 192.1.168.1.1 like every router I have owned wouldn't work either. If the default address is on the router I can't find it. If I had not read about this change of the default address on this forum I would not have known how to access the router. I can see why some of the reviews about setting up this router are negative. After I got into the router everything else went fairly smoothly. Had to change the static address of 2 devices I had from .1 to .50 which caused a small delay.
     
  9. Easy Limits

    Easy Limits Regular Contributor

    Joined:
    Jul 16, 2015
    Messages:
    52
    Location:
    WA, USA
    I noticed this too when I got my new 86U a week ago. Instead of changing the static addresses of my existing equipment I just changed the address of the router to 1.1
     
Please support SNBForums! Just click on this link before you buy something from Amazon and we'll get a small commission on anything you buy. Thanks!