ASUS XT8 No 2.4 GHz on root node

  • ATTENTION! As of November 1, 2020, you are not able to reply to threads 6 months after the thread is opened if there are more than 500 posts in the thread.
    Threads will not be locked, so posts may still be edited by their authors.
    Just start a new thread on the topic to post if you get an error message when trying to reply to a thread.

thiggins

Mr. Easy
Staff member
Brand new two node XT8, upgraded to 3.0.0.4.386_42095. Using Smart Connect and Wi-Fi backhaul, WPA3-Personal security.

I have a client that scans each band and reports what it sees. 5 GHz scan looks fine. But 2.4 GHz scan shows only 2.4 GHz on leaf node. Only occasionally will I see 2.4 GHz BSS on root node.

Is this an AiMesh "feature"?

I know my scan device is good because I've looked at lots of other mesh systems and routers with it (It's part of my testbed).
 

thiggins

Mr. Easy
Staff member
Crickets, eh?

I found by packet capture that the XT8 is not sending beacons on 2.4 GHz. It does respond to probes with its SSID. But it sends beacons only on 5 GHz.

Does anyone know if this is an AiMesh "feature"?
 

Tucu

Regular Contributor
It doesn't sound like an intended feature. Do you get the same results after a factory reset?
 

RMerlin

Asuswrt-Merlin dev
Sounds like the primary node uses it as a dedicated backhaul. Not sure if this is intentional or not however.
 

thiggins

Mr. Easy
Staff member
Sounds like the primary node uses it as a dedicated backhaul. Not sure if this is intentional or not however.
I don't think that is the case. I usually see backhaul links when i scan. They just have either no SSID or a different SSID than the user-set SSID.
 

Similar threads

Latest threads

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top