1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
Dismiss Notice

Welcome To SNBForums

SNBForums is a community for anyone who wants to learn about or discuss the latest in wireless routers, network storage and the ins and outs of building and maintaining a small network.

If you'd like to post a question, simply register and have at it!

While you're at it, please check out SmallNetBuilder for product reviews and our famous Router Charts, Ranker and plenty more!

in a multi-router network 'box + router I lose ip

Discussion in 'Asuswrt-Merlin' started by J AÏE JOE, Dec 8, 2018 at 6:26 PM.

  1. J AÏE JOE

    J AÏE JOE New Around Here

    Joined:
    Saturday
    Messages:
    6
    Hello,
    new on the site, I am delighted to come to ask my first question.
    but ancient since I am very interested in the advice given here to solve each other's problems.
    my hardware an ASUS RT-AC88U.
    my network configuration:
    behind the box, he manages my personal network
    he is a vpn client of an offshore vpn so goes through the box
    the networks
    two lan networks called BOBOX
    two wifi networks called RUTUT
    box are in 192.168.0.0/254
    on the router a webcam + 1 home automation
    asus in 192.168.100.0/254
    3 NAS a webcam 2 pc 1 android
    the ip addresses of the devices are in automatic DHCP
    Here is my problem:
    in case of power failure the box and the router reinitialize.
    the box takes 45 seconds less to take over the network than the ASUS router under Merlin
    all the devices pass in ip 0.0 so under the direction of the box
    Asus should give 100.0. becomes a customer of the box and passes in 0.0
    no connection is possible on the router by the wifi
    only the ip address given by the box allows you to reach the router
    Precision: the RURUT router's wifi network remains operational, just like the BOBOX network.
    simply if you are connected to the RUTUT network you will have no VPN protection (I alternatively choose OPENVPN and PPTP as encryption.
    advantage of the system:
    in case of failure of the router, all devices remain connected. all ip behind the router then become customers of the box so without vpn
    question of security, it sucks !!
    I will tell you without using a fixed IP address, see devices previously connected to the router asus remain under the domination of the ASUS router.
    NOTE I never have this problem with NETGEAR.
    I do not know how to do.

    Can you help me ?
    thanks in advance
    ------------------------------------- &&&&&&&&&&&&& ---------------------------------------------
    Bonjour,
    nouveau sur le site, je suis enchanté de venir poser ma première question.
    mais ancient puisque je suis avec beaucoup d'intérêt les conseils donnés ici pour résoudre les problèmes des uns et des autres.
    mon matériel un ASUS RT-AC88U.
    ma configuration réseau :
    derrière la box, il gère mon reseau personnel
    il est client vpn d'un vpn offshore donc passe par la box
    les reseaux
    deux reseaux lan appelé BOBOX
    deux reseaux wifi appelé RUTUT
    box sont en 192.168.0.0/254
    dessus le routeur une webcam + 1 domotique
    asus en 192.168.100.0/254
    3 NAS une webcam 2 pc 1 android
    les adresses ip des appareils sont en automatique DHCP
    Voici mon problème :
    en cas de coupure de courant la box et le routeur se réinialisent.
    la box met 45 secondes de moins à reprendre le réseau que le routeur ASUS sous Merlin
    tous les appareils passent en ip 0.0 donc sous la direction de la box
    Asus qui devrait donner du 100.0. devient client de la box et passe en 0.0
    aucune connexion n'est possible sur le routeur par le wifi
    seul l'adresse ip donnée par la box permet de joindre le routeur
    Précision : le réseau wifi du routeur RURUT reste opérationnel , tout comme le réseau BOBOX.
    simplement si vous êtes connecté sur le réseau RUTUT vous n'aurez aucune protection VPN (je choisi en alternance OPENVPN et PPTP. comme cryptage.
    avantage du système :
    en cas de panne du routeur, tous les appareils restent connectés.toutes les ip derrière le routeur deviennent alors clientes de la box donc sans vpn
    question séucurité, cela craint !!
    je vousdrais sans utiliser d'adresse ip fixe,voir les appareils connectés préalablement sur le routeur asus rester sous la domination du routeur asus.
    A NOTER je n'ai jamais ce problème avec NETGEAR.
    Je ne sais pas comment faire.

    Pouvez-vous m'aider ?
    merci par avance
     
  2. CaptainSTX

    CaptainSTX Very Senior Member

    Joined:
    May 2, 2012
    Messages:
    1,649
    In a mutiple router situation you should not be having this problem if you set up double NATing correctly.

    The cable between the routers should go from a LAN port on the WWW facing router to the WAN port on the second router.

    The second router should be setup to obtain its WAN IP automatically.

    The subnet on each router should be different as it appears you have done.
     
  3. J AÏE JOE

    J AÏE JOE New Around Here

    Joined:
    Saturday
    Messages:
    6
    I repeat:
    In a multiple router situation, you should not have this problem if you configure dual NAT correctly.

    The cable between the routers must change from a LAN port of the WWW router to the WAN router of the second router.

    The second router must be configured to automatically obtain its WAN IP address.

    The subnet of each router must be different from what you seem to have done.
    + -----
    thanks for your response so fast.

    that's what I thought too. I checked and checked again
    I tried to configure a dual wan with a 4g usb router
    it was on the 4g router but never on the box.
    all the updates were made with Merlin.

    I reset the router as ex-factory - I do not like losing in front of a machine - under the firmware asus it seems to hold, but not under merlin.

    question that comes to my mind: could it be that there is a bridge made by one of the devices with dual connectivity (wifi + lan)?

    I have two nas and a dual network webcam
    by the LAN connected to the router asus
    by the wifi connected to the box.
    so in case of failure, if the LAN falls
    the wifi takes over.
    I even configured a wifi catch-up connection:
    if the router falls
    if the box falls
    the wifi connection will look for a wifi network given by the ISP.
    I do not know if it helps in understanding the problem. As it is non-lived, I have no solution. nor understanding of the problem.
    I am thinking of gas plants such as:
    I make an iso image of the device
    every 24h, I reset the router by the image made
    and I mounted a plug connected for the box to be offline offline to force my nas to connect to the router, but these are ideas that pose more security problems than they solve.

    --------- &&&&&&&&& ---------------------

    je reprends :
    Dans une situation de routeur multiple, vous ne devriez pas avoir ce problème si vous configurez correctement le double NAT.

    Le câble entre les routeurs doit passer d'un port LAN du routeur WWW au routeur WAN du deuxième routeur.

    Le second routeur doit être configuré pour obtenir automatiquement son adresse IP WAN.

    Le sous-réseau de chaque routeur doit être différent de ce que vous semblez avoir fait.
    +-----
    merci pour votre réponse si rapide.

    c'est ce que je croyais aussi. J'ai vérifié et re- vérifié
    j'ai essayé de configurer un double wan avec un usb routeur 4g
    cela tenait sur le routeur 4g mais jamais sur la box.
    toutes les mieses à jour ont été faite avec Merlin.

    J'ai réinitialisé le routeur comme en sortie usine - je n'aime pas perdre devant une machine - sous le firmware asus cela semble tenir, mais non pas sous merlin.

    question qui me vient à l'esprit : se pourrait-il qu'il y ait un pont fabriqué par un des appareils à double connectique(wifi + lan) ?

    j'ai deux nas et une webcam en double réseau
    par le LAN connectés au routeur asus
    par le wifi connectés à la box.
    ainsi en cas de panne, si le LAN tombe
    le wifi prend le relais.
    J'ai même configuré une connexion de rattrapage wifi :
    si le routeur tombe
    si la box tombe
    la connexion wifi va chercher un reseau wifi donné par le FAI.
    je ne sais aps si cela aide à la compréhension du problème. Comme c'est du non-vécu, je n'ai aucune solution. ni compréhension du problème.
    J'en suis à imaginer des usines à gaz comme par exemple :
    je fais une image iso de l'appareil
    toutes les 24h, je réinitialise le routeur par l'image faite
    et j'ai monté une prise connectée pour que la box soit hors connexion courant pour obliger mes nas à se connecter sur le routeur, mais ce sont des idées qui posent plus de problèmes de sécurité qu'elles n'en résolvent.
     
  4. octopus

    octopus Very Senior Member

    Joined:
    Jul 17, 2012
    Messages:
    1,014
    Just four your info, english language only on snb-forums.!
     
    Last edited: Dec 9, 2018 at 2:48 AM
  5. CaptainSTX

    CaptainSTX Very Senior Member

    Joined:
    May 2, 2012
    Messages:
    1,649
    I think the French language he is posting is the raw input which he then translates using Google translate or something similar and then pastes it above his original input.

    Biggest problem with this approach IMHO is it makes his posts look overly long so some some people ignore them.
     
  6. CaptainSTX

    CaptainSTX Very Senior Member

    Joined:
    May 2, 2012
    Messages:
    1,649
    Send a diagram of how your equipment is set up. A dual WAN and double NAT are different issues.


     
  7. waeking

    waeking Occasional Visitor

    Joined:
    May 15, 2018
    Messages:
    37
    He could use the spoiler bbcode and put his/her french inside of that.