Wan IP Problem-Help Please

NightmareTuga

Regular Contributor
Hello

I have an Asus Router RT-AC86U.

From time to time, I think that every 15 days, I have no Internet, but the lights on the router do not change. To have Internet again I have to restart the router and Wan always has a new IP, does anyone know how to solve this? Or why this happens?
 

OzarkEdge

Part of the Furniture
Hello

I have an Asus Router RT-AC86U.

From time to time, I think that every 15 days, I have no Internet, but the lights on the router do not change. To have Internet again I have to restart the router and Wan always has a new IP, does anyone know how to solve this? Or why this happens?

If it's the AC86U hardware, it will likely get worse until it fails. Othewise, investigate the WAN equipment.

OE
 

dosborne

Very Senior Member
Firmware version?
What apps are you running?
Have you tried a reset and manual configuration?
Are you running a USB device?

Only about a million causes that need narrowing down :)
 

ColinTaylor

Part of the Furniture
From time to time, I think that every 15 days, I have no Internet, but the lights on the router do not change. To have Internet again I have to restart the router and Wan always has a new IP, does anyone know how to solve this? Or why this happens?
This sounds like the lease has expired on your internet connection and the router cannot renew it.

You could try setting DHCP query frequency (WAN - Internet Connection) to either Aggressive or Continuous. But I doubt that will help. If it doesn't help there's probably nothing you can do as it's likely an incompatibility with your modem.
 

Tech9

Part of the Furniture
From time to time, I think that every 15 days

For more clues, when it happens look in System Log if this message appears:

WAN Connection: ISP's DHCP did not function properly.
 

NightmareTuga

Regular Contributor
This sounds like the lease has expired on your internet connection and the router cannot renew it.

You could try setting DHCP query frequency (WAN - Internet Connection) to either Aggressive or Continuous. But I doubt that will help. If it doesn't help there's probably nothing you can do as it's likely an incompatibility with your modem.
Thanks, but I always use that system, so far no problems, but now the problem happens.
 

OzarkEdge

Part of the Furniture

Tech9

Part of the Furniture

NightmareTuga

Regular Contributor
Thanks for all the answers and help.

I will do a reset and install merlin firmware.
By the way, merlin firmware works with aimesh?
 

Tech9

Part of the Furniture
By the way, merlin firmware works with aimesh?

Yes, but you may need to run stock Asuswrt on your nodes.
Asuswrt-Merlin is unlikely to solve your WAN disconnection issue.
 

Tech9

Part of the Furniture

Latest threads

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top