Tutorial Installing a AX210 Windows 10 Driver that works

  • ATTENTION! As of November 1, 2020, you are not able to reply to threads 6 months after the thread is opened if there are more than 500 posts in the thread.
    Threads will not be locked, so posts may still be edited by their authors.
    Just start a new thread on the topic to post if you get an error message when trying to reply to a thread.

avtella

Very Senior Member
Try this driver from Intel’s site, not sure it made it to 5.11 before release. Last I used Linux for testing it was still 5.10 and had the same issue you describe. Unlike 5.11 which supports the AX210 I had to manually install the driver to even get it to detect the card. I think the driver below maybe newer than the one I used.

 

jevans22

New Around Here
Thanks for the link. Noob question here, will I need a new antenna to utilize the 6GHz frequencies.
 

avtella

Very Senior Member
Nope, you should be fine.
 

thiggins

Mr. Easy
Staff member
Thanks for the link. Noob question here, will I need a new antenna to utilize the 6GHz frequencies.
The existing dual-band antenna will work, but 6 GHz signals will be reduced somewhat. But you'll probably not notice if you run with 6 GHz 160 MHz channels.
 

L&LD

Part of the Furniture
Windows installed the

  • Provide Intel
  • Version 22.50.1.1
  • Date 4/28/2021
drivers for me today.

No dong download required. :)
 

avtella

Very Senior Member
I got 22.50.1.1 a few days back, still won’t let me use WPA3 on 6 Ghz and I still needed the Regedit.
 

Budgeter

Regular Contributor
Just a small update with Ubuntu 21.04. I don't have any 6ghz router. However, with 5ghz wifi 6, using my phone as a wifi 6 AP, my laptop can connect perfectly and link speed > 1000Mbps is achievable. It supports out of the box. The downside is Bluetooth. Many times the Bluetooth cannot see any device, or being turned off completely and cannot turn on again (even after reinstalling OS). Technically I can reset Bluetooth feature with terminal + reboot to make it work again, however, that also means I have to turn on Bluetooth all the time and can never turn it off since the bug randomly happens.
 

timg11

Occasional Visitor
hey, 6GHz now working on Fedora Linux using Candela's 5.12.14+ kernel with Lanforge release 5.4.3: http://candelatech.com/downloads.php#releases
for anyone looking for a free Linux distribution (Candela appears to be a commercial product) Ubuntu 21.04 can be made to work at 6 GHz too. You have to disable Network Manager (which does not yet support the mandatory (for 6 GHz) Hash to Element H2E - see this link, slide 22) You also have to build wpa_supplicant from source and configure the network with a wpa_supplicant config file.
 
Last edited:

tpass09

New Around Here
anyone having issues with the adapter not being recognized at the startup of the OS(Win10 pro 21H1(Comp. ver 19043.1083)), I'm having this issue both on my desktop(using fenvi pcie adapter) and on my laptop. About 50% of the time I turn on my laptop and about 20% of the time I turn on my Desktop, the ax210 is not detecting wifi, only bluetooth. When I open device manager it is possible to see there's an issue with the adapter, when I click on disable device the device manager stops working for a while then comes back to live(unusual behavior) and the adapter still not recognized however if I simply restart the computer it will be working on the next boot. I searched the web looking for someone with a similar problem but was not able to find anyone. A few other details, Im using the latest driver version(from Intel website, 22.60.0.6). It is really annoying because half the time I update something and have to restart, I have to restart the computer twice

It says the device could not be started properly(code 10) but Im clueless to what might have been the cause..
Other odd thing is that never I had this problem twice(or more) in a row, only happens once..
 

Attachments

  • Captura de tela 2021-07-21 170703.png
    Captura de tela 2021-07-21 170703.png
    14.8 KB · Views: 9
  • Captura de tela 2021-07-21 170802.png
    Captura de tela 2021-07-21 170802.png
    18.4 KB · Views: 9
Last edited:

Budgeter

Regular Contributor
anyone having issues with the adapter not being recognized at the startup of the OS(Win10 pro 21H1(Comp. ver 19043.1083)), I'm having this issue both on my desktop(using fenvi pcie adapter) and on my laptop. About 50% of the time I turn on my laptop and about 20% of the time I turn on my Desktop, the ax210 is not detecting wifi, only bluetooth. When I open device manager it is possible to see there's an issue with the adapter, when I click on disable device the device manager stops working for a while then comes back to live(unusual behavior) and the adapter still not recognized however if I simply restart the computer it will be working on the next boot. I searched the web looking for someone with a similar problem but was not able to find anyone. A few other details, Im using the latest driver version(from Intel website, 22.60.0.6). It is really annoying because half the time I update something and have to restart, I have to restart the computer twice

It says the device could not be started properly(code 10) but Im clueless to what might have been the cause..
Other odd thing is that never I had this problem twice(or more) in a row, only happens once..
Not sure if this related, but code 10 usually means something is interfering with your startup process. In other words, a conflict. When I updated from AC7265 to AX210, I uninstalled AC7265 driver first, and replaced the card. However, there was also code 10 error. A fresh reset/reinstall of Windows solved the problem. Still unsure what caused the conflict though.
 

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top