[UK] Asus 4G-AC68U router, constantly dropping connection on EE mobile network?

  • ATTENTION! As of November 1, 2020, you are not able to reply to threads 6 months after the thread is opened if there are more than 500 posts in the thread.
    Threads will not be locked, so posts may still be edited by their authors.
    Just start a new thread on the topic to post if you get an error message when trying to reply to a thread.

wild4gwonderer

New Around Here
Hi all,

I recently decided to give up fixed line ADSL as I will be travelling around the UK a lot.

After doing some research into 4G Wireless routers, I settled with the ASUS 4G-AC68U partly because it looks cool and also due to its WIFI antenna ranges.

Initial testing of the router was done with a pay as you go (PAYG) sim card on MVNO network, this was simple to setup and it autoconfigured the APN. I did not experience any drops in internet connection.

So I decided to go with an EE sim with plenty of data. I immediately noticed the speeds were faster, however the WAN connection keeps dropping.

Here are some logs over 2minutes showing you it dropping connection twice

Sep 21 14:57:56 WAN Connection: ISP's DHCP did not function properly.
Sep 21 14:57:56 rc_service: wanduck 182:notify_rc stop_wan_if 0
Sep 21 14:57:57 nat: apply redirect rules
Sep 21 14:58:00 WAN Connection: Ethernet link down.
Sep 21 14:58:08 kernel: cdc_acm 2-2:1.2: This device cannot do calls on its own. It is not a modem.
Sep 21 14:58:08 kernel: cdc_acm 2-2:1.4: This device cannot do calls on its own. It is not a modem.
Sep 21 14:58:08 hotplug: add net usb0.
Sep 21 14:58:09 hotplug: Got net usb0, vid 0x5c6, pid 0x9026.
Sep 21 14:58:09 hotplug: set net usb0.
Sep 21 14:58:17 WAN Connection: Ethernet link up.
Sep 21 14:58:17 rc_service: wanduck 182:notify_rc restart_wan_if 0
Sep 21 14:58:37 WAN Connection: ISP's DHCP did not function properly.
Sep 21 14:59:20 nat: apply nat rules (/tmp/nat_rules_usb0_usb0)
Sep 21 14:59:21 wan: finish adding multi routes
Sep 21 14:59:22 WAN Connection: WAN was restored.
Sep 21 14:59:23 dnsmasq[543]: nameserver 109.249.185.228 refused to do a recursive query
Sep 21 14:59:26 miniupnpd[13143]: shutting down MiniUPnPd
Sep 21 14:59:27 miniupnpd[3899]: version 1.9 started
Sep 21 14:59:27 miniupnpd[3899]: HTTP listening on port 45612
Sep 21 14:59:27 miniupnpd[3899]: Listening for NAT-PMP/PCP traffic on port 5351
Sep 21 14:59:54 kernel: The For ALL DEVICES flag of Prof 1 has been set to ENABLE
Sep 21 14:59:54 BWDPI: fun bitmap = 47f
Sep 21 14:59:55 nat: apply nat rules (/tmp/nat_rules_usb0_usb0)
Sep 21 14:59:56 dhcp client: bound 100.66.250.160/255.255.255.255 via 100.66.250.160 for 7200 seconds.
Sep 21 15:00:12 dnsmasq[543]: nameserver 109.249.185.229 refused to do a recursive query

Here are my settings

Screenshot_2020-09-21 ASUS Wireless Router 4G-AC68U - USB Modem.png



Things I have done:

  • Upgraded the firmware
  • Tested a different 4G sim, it was stable and ok
  • Checked the signal, full strength and line of sight with transmitter
  • Posted here for help!

Any ideas, I will contact EE potentially to see if there are specific configurations to be done.
 

Attachments

  • Screenshot_2020-09-21 ASUS Wireless Router 4G-AC68U - USB Modem.png
    Screenshot_2020-09-21 ASUS Wireless Router 4G-AC68U - USB Modem.png
    244.7 KB · Views: 44
Last edited:

sfx2000

Part of the Furniture
Any ideas, I will contact EE potentially to see if there are specific configurations to be done.

with your EE sim - you need to confirm the APN values, don't use auto, as the SIM may not have the APN's pre-programmed.

The cdc-wdm warnings - likely the 4g modem itself is resetting, hence you see hotplug eventually picking the interface back up...
 

Similar threads

Latest threads

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top