1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
Dismiss Notice

Welcome To SNBForums

SNBForums is a community for anyone who wants to learn about or discuss the latest in wireless routers, network storage and the ins and outs of building and maintaining a small network.

If you'd like to post a question, simply register and have at it!

While you're at it, please check out SmallNetBuilder for product reviews and our famous Router Charts, Ranker and plenty more!

[bug collecting] IPTV issues with recent firmware

Discussion in 'ASUSWRT - Official' started by RMerlin, Mar 23, 2016.

  1. RMerlin

    RMerlin Super Moderator

    Joined:
    Apr 14, 2012
    Messages:
    31,304
    Location:
    Canada
    Hi everyone,

    There's been a few reports recently from people losing IPTV support in recent firmware releases for the RT-AC56/RT-AC68/RT-AC88/RT-AC3100/RT-AC5300.

    If you are affected by this, please do the following:

    1) Make sure you flash the latest official Asus firmware
    2) Test IPTV functionality again

    If you still experience issues, post in this thread with the following information:

    1) Your router model and firmware version tested
    2) Your IPTV service provider
    3) What IPTV configuration you used on your router

    Thanks!
     
    JunKhaos and bayern1975 like this.
  2. RMerlin

    RMerlin Super Moderator

    Joined:
    Apr 14, 2012
    Messages:
    31,304
    Location:
    Canada
    One of the reported issues was the Internet field was missing from the IPTV page - that issue is already fixed in newer firmwares such as 380_2345.

    Anything else?
     
  3. bayern1975

    bayern1975 Very Senior Member

    Joined:
    Sep 22, 2015
    Messages:
    551

    [​IMG]
     
    Last edited: Mar 24, 2016
  4. stoli412

    stoli412 Occasional Visitor

    Joined:
    Oct 4, 2014
    Messages:
    41
    Location:
    Manchester, UK
    I have an RT-AC68U. My IPTV provider is BT (in the UK). My STB is connected on LAN port 1.

    My configuration is:

    LAN - IPTV tab
    Select ISP Profile: None
    Choose IPTV STB Port: None
    Use DHCP routes: Microsoft
    Enable multicast routing (IGMP Proxy): Enable
    Enable efficient multicast forwarding (IGMP Snooping): Enable
    UDP Proxy (Udpxy): 0

    WAN - Internet Connection tab
    Enable VPN + DHCP Connection: No

    These settings DO work for me on:
    Asuswrt 3.0.0.4.380_1842
    Asuswrt-Merlin 380.57

    These settings DO NOT work for me on:
    Asuswrt-Merlin 380.58

    When using these settings on 380.58, the STB can connect to the internet (BBC iPlayer, etc) but I cannot view any multicast IPTV channels. I have tried a complete router reset, but the problem remains. I have reverted back to 380.57 for the time being.
     
  5. RMerlin

    RMerlin Super Moderator

    Joined:
    Apr 14, 2012
    Messages:
    31,304
    Location:
    Canada
    If it works properly with 380_1842 then the issue is different, and not Asus's responsibility. This thread was to gather feedback on issues that are also present in Asus's own firmware.
     
  6. ASUS_ASUSWRT

    ASUS_ASUSWRT Regular Contributor

    Joined:
    Sep 18, 2015
    Messages:
    65
    Hey, we tried your IPTV setting, and it can work. Not sure what are the root cause, could you send me your setting file? Thanks.
     
  7. bayern1975

    bayern1975 Very Senior Member

    Joined:
    Sep 22, 2015
    Messages:
    551
    what settings did you mean? backup settings from router?
    do you have any latest fresh beta version of firmware to test?
    edit: all versions with
    Code:
    Mar 24 15:34:48 udpxy[765]: udpxy 1.0-Chipmunk (build 19)
    working well, so this RT-AC68U Firmware version 3.0.0.4.380.1842 ( Official ) working.....
    versions with udpxy 1.0- (build 23) - 10 not working.....i problaly test this beta https://www.dropbox.com/sh/80upocxjfjiw2lj/AABcSAk5UMLaMhQvyiVbONKJa/RT-AC68U_9.0.0.4_380_2295-g1423616.trx?dl=0 and working [email protected] latest 380.58 not working.....i think there is something wrong with Asus GPL 380_1354 code.....and latest @Merlins build use that version......

    sent from Kodi 17 Krypton
     
    Last edited: Mar 24, 2016
  8. bayern1975

    bayern1975 Very Senior Member

    Joined:
    Sep 22, 2015
    Messages:
    551
    i tested now again latest three firmwares and here are results:

    1. RT-AC68U Firmware version 3.0.0.4.380.1842 ( Official ) - working IPTV..... udpxy 1.0 (19)
    2. RT-AC68U Firmware version 9.0.0.4_380_2295-g1423616 ( Beta ) - working IPTV..... udpxy 1.0 (23)-10
    3. RT-AC68U Firmware version Asuswrt-Merlin 380.57 - working IPTV......udpxy 1.0 (19) - Merged with Asus GPL 380_1031
    4. RT-AC68U Firmware version Asuswrt-Merlin 380.58 - not working IPTV.....udpxy 1.0 (23)-10 - Merged with Asus GPL 380_1354


    I realy think that is problem with GPL 380_1354 which is merged for Merlin firmware version 380.58.....
     
  9. RMerlin

    RMerlin Super Moderator

    Joined:
    Apr 14, 2012
    Messages:
    31,304
    Location:
    Canada
    Guys, when I ask to test with the original Asus firmware, please make sure you do so, otherwise a lot of time is wasted by everyone involved. In the case of the RT-AC68U, there's this listed on Asus's changelog for 3.0.0.4.380_1842:

    Code:
    - Fixed IPTV GUI issue
    
    So far, it seems that everyone who has reported IPTV issues haven't tested the stock firmware, and they are experiencing issues which Asus has already fixed in a recent release. You just have to be patient, and wait for that newer code to become available.
     
  10. PowerMan572

    PowerMan572 New Around Here

    Joined:
    Jul 11, 2015
    Messages:
    8
    I need IPTV settings in order to use my Asus router as my modem/router combo for my fiber optic Internet. Therefore, I'm suppose to set the "Internet" port to VID=201 with a PRIO of 0. However, if I select "Manual Settings" from the drop-down list on the IPTV tab, only LAN port 3 and 4 are listed.

    My Internet port is no longer listed. It disappeared. Is this related?

    Granted my Internet is still working, but I fear that if I do a reset on the router, I will lose Internet, because I won't be able to set a VID=201 for the Internet port since it's no longer listed.

    I'm using the RT-AC87R router. I upgraded from the 378.55 dated July 17, 2015.
     
    Last edited: Mar 25, 2016
  11. RMerlin

    RMerlin Super Moderator

    Joined:
    Apr 14, 2012
    Messages:
    31,304
    Location:
    Canada
    Asus fixed the missing Internet field in newer releases.
     
  12. Jasso

    Jasso Occasional Visitor

    Joined:
    Mar 21, 2016
    Messages:
    43
    RT-N66U 3.0.0.4.378_9529
    BT TV (UK)
    Lan -multicast routing enabled IGMP snooping enabled
    Wan - Enable VPN + DHCP Connection =No

    IPTV works with this setup, doesn't work with Merlin 380.58
     
  13. AxMax

    AxMax New Around Here

    Joined:
    Nov 7, 2014
    Messages:
    2
    Router: AC5300
    Stock Firmware: ASUS RT-AC5300 Firmware version 9.0.0.4.380.2697 [Beta release]
    Provider: Deutsche Telekom / Entertain
    Modem: Zyxel 1312 VMG (VID 7 Bridge mode for Internet / VID 8 IPoE Routing enabled)
    LAN: Only Routing: Microsoft; Multicast Routing; and More Efficient Multicast Routing enabled

    When I used earlier Stock and the Merlin 380_58 this did not work. Only after flashing with the latest beta (2697), IPTV worked. However, I have the effect that every 3 minutes, picture freezes for about 30 seconds.

    Further issue is that I would prefer to also route the Multicast signal without the modem directly by the AC5300 but the issue is that the IPTV Receiver from Deutsche Telekom requires not only the VID 8 but also the internet connection for validation purposes. Thus, only to allocate the VID 8 e.g. to LAN port 4 does not help if the router does not also offer the router to access the (VID 7) internet connection. If such would be the case I could leave the modem purely in bridge mode and the AC5300 could deal with the data flow. The situation turned out that the internet connection is badly if IPTV is in use.

    Would be great if ASUS could provide besides the lately Vodafone IPTV profile also other profiles like the Deutsche Telekom version.

    Ideas of course highly appreciated.
     
    Last edited: Mar 29, 2016
  14. uk_asus

    uk_asus New Around Here

    Joined:
    Apr 6, 2016
    Messages:
    1
    RT-AC56U 3.0.0.4.378_9459
    BT TV (UK)
    LAN:
    Select ISP Profile=None
    Choose IPTV STB Port=None
    Use DHCP Routes=Microsoft
    Enable multicast routing (IGMP Proxy)=Enable
    Enable efficient multicast forwarding (IGMP Snooping)=Enable
    UDP proxy=0
    WAN: Enable VPN + DHCP Connection =No

    IPTV channels don't work

    Regressed to 3.0.0.4.378_4585 and IPTV channels work fine.
     
    Last edited: Apr 7, 2016
  15. NormanS

    NormanS New Around Here

    Joined:
    Mar 21, 2017
    Messages:
    1
    I had tried to enable TalkTalk (VDSL) IPTV on the ASUS RT-AC3200 with some success, but some channels worked and some not, quite randomly it seemed.
    I had set up the Netgear DM200 modem, which was clearly providing Internet and IPTV to the WAN port, but the RT-AC3200 was not using it properly.
    I set DM200 IP to 10.0.1.1 and copied the 'Option 60' string from the TalkTalk modem to the DM200 before switching to 'Modem only' mode.
    Not much luck with the RT-AC3200 again, but I tried it with the Netgear D600 WAN port and IPTV came on immediately - I had enabled IGMP Proxy.
    Still wanted to persevere with the RT-AC3200, but wondered if the Netgear router was the answer, since I was using a Netgear modem.
    I set the RT-AC3200 IP to 10.0.0.1 and tried again, enabling LAN-IPTV: STB port, DHCP=Microsoft, IGMP Proxy & IGMP Snooping. Not any good.
    I then set the DM200 IP to 10.0.0.1, the same as the RT-AC3200 and enabled only LAN-IPTV: IGMP Proxy.
    I am using the latest RT-AC3200 firmware, 3.0.0.4-380_7266. Moving the DM200 back to 10.0.1.1 stops IPTV from working.
    I was just about to give up, but I can now ditch the TalkTalk 'Super Router'. I do not know why this setup works so well, but I will probably not upgrade any firmware.
    I can watch and record all the IPTV channels I subscribe to and all Boost channels play and record. There seems to be no downside as yet.
    Unplugging the STB from the LAN port results in loss of IPTV with error message - IPTV resumes when the STB is plugged into any connected network switch.
     
  16. brummygit

    brummygit Regular Contributor

    Joined:
    Jan 19, 2013
    Messages:
    176
    I have an RT-AC68U and my IP TV is BT-TV in the UK which I believe uses multicast streaming of internet channels.

    My settings are:

    LAN Port
    Select ISP Profile: None
    Choose IPTV STB Port: None

    Special Applications
    Use DHCP routes: Microsoft
    Enable multicast routing (IGMP Proxy): Enable
    Enable efficient multicast forwarding (IGMP Snooping): Enable
    UDP Proxy (Udpxy): 0

    I initially spotted my problem in Merlin builds 380.65_4 and also 380.66 Alpha 3 & 4 so proved it with stock firmware 3.0.0.4.380.7266.

    Problem: I am able to view the IPTV channels with no issue, but when I do the QoS Bandwidth Monitor (I use adaptive QoS) shows that viewing a normal definition channel generates over 3Mbps upload consumption and over 8Mbps upload for an HD channel. My upload bandwidth is only 12Mbps and therefore watching an HD channel can easily increase my upload consumption to the point of flooding my connection. When this happens it seems that QoS doesn't work well as the streaming is interrupted and other internet activity suffers typical symptoms of max'ed out bandwidth. I don't understand why multicast is consuming my uplink connection, or at least the router and QoS sees it as upload traffic.
     
  17. stoli412

    stoli412 Occasional Visitor

    Joined:
    Oct 4, 2014
    Messages:
    41
    Location:
    Manchester, UK
    I'm using an AC68 with BT TV as well. I've seen this "reverse upload" issue when viewing multicast channels for as long as I've had the AC68 (2 years maybe?). I've always thought it was just a strange cosmetic bug...I've never had any issues with actual upload bandwidth being reduced or affected. I think I have the same settings as you too.
     
  18. FTC

    FTC Senior Member

    Joined:
    Mar 2, 2016
    Messages:
    252
    Location:
    Barcelona
    Hi, I am using a RT-AC3200 with movistar+ IPTV in Spain and I have to say that the official 'triple vlan' configuration has been broken and not working in several of the latest official firmwares... however by configuring it in Merlin with the 'scripts' method as shown in https://www.adslzone.net/postt404038.html it works fine.

    There are two minor nits however:
    1. The "reverse upload" issue is present. Multicast download traffic is wrongly categorized as upload traffic, affecting QoS settings.
    2. The 'pause' function for recorded playbacks is broken... , but again there is a bypass by configuring manually the IP timeouts in Merlin.
     
  19. swetoast

    swetoast Guest

    Joined:
    Apr 12, 2016
    Messages:
    804
    1 . official firmware only (NOT MERLIN)
    2. test with official firmware (NOT MERLIN)
    then
    1. report IPTV Service provider
    2. Configuration and router model

    so everyone that failed so far please flash ASUS Firmware not Merlin Firmware and retry.
     
    Last edited: Apr 23, 2017
  20. Royebass

    Royebass New Around Here

    Joined:
    May 21, 2017
    Messages:
    1
    Official Asus Firmware:

    ASUS RT-AC5300 Firmware version 3.0.0.4.380.7627 IPTV Not Working
    ASUS RT-AC5300 Firmware version 3.0.0.4.380.7378 IPTV Not Working
    ASUS RT-AC5300 Firmware version 3.0.0.4.380.7266 IPTV Not Working

    ASUS RT-AC5300 Firmware version 3.0.0.4.380.4180 IPTV Working Perfect


    IPTV Provider: Canal Digital/Telenor (Norway) STB is T-We Box (ADB 5743) and can be found here: https://kabel.canaldigital.no/hjelp/tv/brukerveiledninger/
    ASUS RT-AC5300

    Select ISP Profile=None
    Choose IPTV STB Port=None
    Use DHCP Routes=Microsoft
    Enable multicast routing (IGMP Proxy)=Enable
    Enable efficient multicast forwarding (IGMP Snooping)=Enable
    UDP proxy=0

    iptv.png
     
    Last edited: May 23, 2017