RT-AC86U Lag Spikes

  • ATTENTION! As of November 1, 2020, you are not able to reply to threads 6 months after the thread is opened if there are more than 500 posts in the thread.
    Threads will not be locked, so posts may still be edited by their authors.
    Just start a new thread on the topic to post if you get an error message when trying to reply to a thread.

StavrosWTF

Occasional Visitor
So I know this isn't really specific but I am having problems with the Asus Merlin software lately. It was working well until I updated 2 weeks ago. Since then, I am getting huge lag spikes (999ping) on games every 10 minutes coupled with strange wifi not being responsive in all devices. So the problem shows in every device I have. I checked the system log and the only thing I found was this: kernel: protocol 0800 is buggy, dev eth6. I don't know if this is related in any way or not. I just wanted to hear your thoughts because this disconnecting is getting unbearable.

I will do a hard reset in a couple of hours and install the latest merlin update and I will update my post accordingly if it gets fixed (highly doubt it).

EDIT: Another thing that I wanted to point out is that almost every time I upload files my download speed tanks from 50mbpps to 5mbpps which is really strange too. Have tried limiting my upload speed to even 70% of my max upload but it hasn't worked.
 
Last edited:

L&LD

Part of the Furniture
What version are you on today? What version were you on before upgrading? When was the last time you did a full reset to factory defaults and not upload a saved backup config file to the router to set it up?
 

StavrosWTF

Occasional Visitor
What version are you on today? What version were you on before upgrading? When was the last time you did a full reset to factory defaults and not upload a saved backup config file to the router to set it up?
The version I updated to was 386.2_2 and the version before updating was 386.2_0. So here is the strange thing. I did a factory reset and install the asus official firmware and I am not having any problems ever since. I don't really know if this was caused by merlin or something else but it's fixed now. I am hoping one day I can go back to merlin.
 

Similar threads

Latest threads

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top