Release [Fork] Asuswrt-Merlin 374 LTS release 45EC

  • ATTENTION! As of November 1, 2020, you are not able to reply to threads 6 months after the thread is opened if there are more than 500 posts in the thread.
    Threads will not be locked, so posts may still be edited by their authors.
    Just start a new thread on the topic to post if you get an error message when trying to reply to a thread.

maurer

Regular Contributor
One last thought though.....were you using Safari as your browser? I can speculate that may cause a problem if you started the upgrade, then switched so the upgrade tab no longer had focus (quirk in Safari).
Thank you for the time spent - let's forget about it since it can't be reproduced.
I was using the brave browser (chromium fork)
 

anotherengineer

Regular Contributor
Thanks John. Updated the old N66U. You’re keeping it relevant all these years later!!
 

Gar

Very Senior Member
It wouldn't update until I reset it first, then no problems with flash and restore. Thanks for the continued support of the AC56!
 

LeilaBD

New Around Here
Upgraded my N66U from 44EA to 45EA a week ago. No problems at all and it's still running fine. I have it in router mode with a USB drive for the JFFS partition and WiFi disabled. Really happy to be still getting updates for this aged but perfectly serviceable device. Thank you very much John.
 

Wallace_n_Gromit

Senior Member
EDIT: One other thing....updating the MIPS based routers this way can be REALLY slow. Even after it appears to hang at 58% (or whatever %), let it sit. It can take 30min to almost an hour for an update this way to complete.

I took a few days off from troubleshooting this issue. Today after trying a few other options (i.e., installing the *.trx file from the hard drive rather than from a USB 1.1 drive on an old Windows XP laptop like I tried a few days ago) The install/rescue went well. I am now running your latest Fork, and it seems to be running quite well.

Thanks for all your continuing hard work and efforts.
 
Last edited:

ColinTaylor

Part of the Furniture
Hi All:

Does john9527's custom Asuswrt-Merlin fork include the 802.11ac driver for RT-N66U (similar to Shibby's Tomato FW K26RT-AC vs K26RT-N)? I'd much rather run Asuswrt. And 802.11ac on a RT-N66U would be Lazarus status in my book.

Thank you for your time and assistance.

Respectfully,


Gary
It is not possible for the RT-N66U to have "ac wifi" because it doesn't have the hardware to do so. So it doesn't matter what firmware you use, it's not physically possible.
 

atkinsom

Regular Contributor
Hi Guys,

I've been searching like crazy on SNB for this and I know this has been discussed but can't find anything. What exactly is the difference in John's Fork between Level 1 CTF and Level 2 CTF? Trying to improve Fiber Speeds. Thanks very much.

1605545768498.png
 

ColinTaylor

Part of the Furniture
Hi Guys,

I've been searching like crazy on SNB for this and I know this has been discussed but can't find anything. What exactly is the difference in John's Fork between Level 1 CTF and Level 2 CTF? Trying to improve Fiber Speeds. Thanks very much.

View attachment 27702
Level 2 will be fastest.
 

atkinsom

Regular Contributor
Last edited:

jeff288

Regular Contributor
Anyone have 'first party isolate' enabled on firefox and can actually get output from the traffic manager tab? Same issue on two PCs with firefox unless I disable it. Not a big deal though, just a very mild nuisance on what has otherwise been very stable hardware and software (John's Fork included) for many many years.
 

Mircica

Regular Contributor
LATEST RELEASE: Update-45EC
19-November-2020
Merlin fork 374.43_45ECj9527
============================

Picks up a few fixes for problems reported since the last release...

Update-45EC Highlights
• Fixed DNSFilter broken with 45EA
• Fixed unnecessary NTP timesync warning when NTP sync is disabled
• Fixed incompatible ext4 format options introduced with new e2fsprogs
• Fixed Adguard DoT servers not working (still need to use the old IP addresses with DoT)

Update-45EA Highlights
• Updated nano, curl, zlib, e2fsprogs, OpenSSL, dnsmasq
• Use secure connection for GoogleDDNS
• Fixed false timezone error for some timezones
• Enabled TOP memory report
• Fixed incorrect start/stop times for Network Services Filter
• New lan-start script support
• Updated stubby AdGuard servers
• Masquerade all client outbound traffic regardless of source subnet for OpenVPN client
• Increase number of ADDONS mount points to 20
• Increase max number of samba/ftp user accounts to 15
• Color code each guest wireless network in wireless log
• Fixed OpenVPN client killswitch not always working following reboot
• Fixed wireless configuration error in ARM 5G
• Changed services-start and services-stop to blocking scripts due to potential nvram memory collisions


Download: https://1drv.ms/f/s!Ainhp1nBLzMJgXEJCQVqKPjosiia

Full ChangeLog: Changelog.txt in the download directory

Overview/Installation: LTS_OVERVIEW.pdf in the download directory

Previous release threads:
https://www.snbforums.com/threads/fork-asuswrt-merlin-374-43-lts-releases-archive.18914/

SHA256
c7d40bfbd669990822cd44f369bb0d6cb8d0c0ff557e915b2f19bd76fb64f265 RT-N16_374.43_45ECj9527.trx
35371bd846cee5a74288b70be8afb1765320055d195040111dc94329d7fab58a RT-AC66U_374.43_45ECj9527.trx
1abdc61bf6728c055d5479d7f0acc35d9c8aeb7432882bedc53fbe3d47924925 RT-N66U_374.43_45ECj9527.trx
21bb1a4eadb290fed7ba8ebf9a99f3088c55f462dcc8e24a4db13db840e15530 RT-AC68U_374.43_45ECj9527.trx
1cd9bb3c0377ed3ceac21005b32593c95bf99dcc763809b0360a06a15721eb1c RT-AC56U_374.43_45ECj9527.trx

Dear John I have this problem with my old HW:

Operation Mode:Wireless router
Firmware:374.43_45EAj9527
SSID: (2.4GHz)Linksys(5GHz)Linksys 5GHz
(Merlin LTS fork)

Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.info kernel: EXT3 FS on sdc1, internal journal
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.info kernel: EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.info syslog: USB ext3 fs at /dev/sdc1 mounted on /tmp/mnt/Data
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.notice custom_script: Running /jffs/scripts/post-mount (args: /tmp/mnt/Data )
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.warn Diversion: (Notice) /tmp/mnt/Data does not contain Entware, skipping device
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.notice rc_service: hotplug 29197:notify_rc restart_nasapps
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.notice custom_script: Running /jffs/scripts/service-event (args: restart nasapps)
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.notice NFS_Server: daemon is stopped
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.notice MediaServer: daemon is stopped
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.notice FTP_Server: daemon is stopped
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.notice Samba_Server: smb daemon is stopped
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 daemon.notice miniupnpd[29208]: shutting down MiniUPnPd
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.notice FTP_server: daemon is started
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 daemon.notice miniupnpd[29268]: HTTP listening on port 53890

Keep repeating every day since updated to 45EA
 

john9527

Part of the Furniture
Anyone have 'first party isolate' enabled on firefox and can actually get output from the traffic manager tab? Same issue on two PCs with firefox unless I disable it. Not a big deal though, just a very mild nuisance on what has otherwise been very stable hardware and software (John's Fork included) for many many years.
I can recreate it and see what it's complaining about.....the page calls a javascript function to manage the graph which then calls an svg function to process the data. When the svg tries to return the data to the javascript it dies with a cross domain error when first party isolate is on. Unfortunately, I'm html 'challenged' in this area....is there an html doctor in the house? :)

BTW....it looks like the same code in Merlin, so I'd expect the Merlin builds to have the same problem.
 

john9527

Part of the Furniture
Nov 21 18:47:53 RT-AC66U-9EE0 user.warn Diversion: (Notice) /tmp/mnt/Data does not contain Entware, skipping device
It looks like your USB drive may be having a problem....have you checked the drive for errors?
 

Mircica

Regular Contributor
It looks like your USB drive may be having a problem....have you checked the drive for errors?

I have 2 USB flash, 1 is named Data the other one is Entware!
The Syslog should be in Data!


path should be Data/Syslog/syslog.log instead of Entware...
But after writing last firmware not working anymore!
Strange!

Surprise

After flashing new firmware
sda1 is sdb1
sdb1 is sda1

What can I say?
Never expected this to happen!
 
Last edited:

john9527

Part of the Furniture
path should be Data/Syslog/syslog.log instead of Entware...
But after writing last firmware not working anymore!
Strange!
The order in which the drives are mounted isn't guaranteed....what's the output of

df

your script is hard coded to expect the syslog to be on sda1
 

Mircica

Regular Contributor
The order in which the drives are mounted isn't guaranteed....what's the output of

df

your script is hard coded to expect the syslog to be on sda1

Solved that part, changed the script for changed order :)


@RT-AC66U-9EE0:/tmp/home/root# df
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
rootfs 8 8 0 100% /
/dev/root 8 8 0 100% /
tmpfs 702 24 678 3% /tmp
devfs 702 0 702 0% /dev
/dev/mtdblock5 192 9 183 5% /jffs
/dev/sda1 22678 12951 8575 60% /tmp/mnt/Entware
/dev/sdb1 22568 443 20979 2% /tmp/mnt/Data
 

Latest threads

Sign Up For SNBForums Daily Digest

Get an update of what's new every day delivered to your mailbox. Sign up here!
Top